sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Scotidusii liberi_Terry Pratchett


...de 3 ori crivens.o carte pt minte,inima si suflet


O poveste din LUMEA DISC. Necazuri la ferma Suferinzilor! Dinspre dealuri se revarsa cosmarurile, iar fratele mai mic al lui Tiffany Suferind a fost rapit. Ca sa-l aduca înapoi, Tiffany are o arma (de fapt, o tigaie), cartea magica a bunicii sale (ei, da, Bolile ovinelor) si prietenia Nac Mac Fulgerilor - scotidusii liberi, picteii cu piele albastra, batausi, hoti si zurbagii, care au fost surghiuniti din Tarâmul basmelor pentru betie si dezordine...

Cartea este un exemplu clasic de roman fantastic comic. Actiunea romanului "Scotidusii liberi" este plasata in "Lumea Disc" si, printr-un amestec ingenios de fantezie, actiune si umor, cartea atinge intr-un final teme mai complexe, despre natura dragostei, vise si realitate
....Bagabontu’ ăista pe Pratchett nu vrea să se lase, domne. Iar subsemnatu’ cronicar nu vrea să se lase nici el şi tot înghite fără nici un fel de jenă absolut orice scrijeleşte bătrânul Terry. Iar această activitate nu se lasă decât cu rânjete şi zâmbete ascunse, hohote abia potolite şi în general cu un sentiment de nebunie generală.
De data aceasta, se pare că a venit rândul unor scoţieni în miniatură puşi numai pe generat haos cu cât mai multă productivitate, a unei fetiţe viitoare vrăjitoare bătrână cu potenţial, a unei Regine rele cu crize de identitate şi mai ales a unui broscoi vorbitor foarte inutil în orice aventură imaginabilă. Toată această adunătură mai sus menţionată, în frunte cu Tiffany va pornit la drum în căutarea fratelui acesteia, răpit pare-se de o fiinţă cu intenţii nu-tocmai-bune şi care din când în când încearcă să cucerească lumea cu vrăjile ei.
Toate aventurile ce urmează sunt un amalgam de basme întoarse pe dos, poveşti arhicunoscute pe care nici autorii lor nu le-ar mai recunoaşte nici loviţi în cap cu o tigaie (singura armă adevărată din arsenalul bietei Tiffany) şi nebunie generală în stilul clasic al lui Pratchett. Adică ceva ce admiratorii bătrânului pişicher nu trebuie să rateze sub nici o formă iar cei ce nu-l cunosc pe nebunatic trebuie să găsească şi să citească imediat.
O recenzie de: Dan Radulescu
p.s: for a good friend ..CRIVENS


0 comentarii: